YİV ( KAPLİN ) AÇMA MAKİNESİ

*Yiv açma makinesi, dairesel montaj işlemini kolaylaştırmak için çelik boruların uç kısımlarına dairesel oluklar yaparak kaplin montajını sağlayan makinalardır.

*İnşaat endüstrisi ve boru inşaat sektörü için mükemmel olan cihazlardır . Açılan yivli kısımlar hidrolik baskı ile yerleştirilen bir yiv açma silindiri ile şekil verilmiştir.

 *Uygun bir çalışma alanı için gerekli koşullar:

  • Yeterli ışık ortamı olmalıdır.
  • Yangına sebep olabilecek herhangi bir sıvı, buhar ya da toz maddelerinden arındırılmalıdır.
  • Toprağa bağlı olan topraklama bağlantısı bulunmalıdır.
  • Toprak bağlantısına ulaşan doğrudan bir yol.
  • Isı kaynakları, kimyasal yağlar, makina, ekipman, hırdavat ürünlerinin keskin yahut kesici kenarlar ya da hareketli parçalarından muhafaza etmek gerekmektedir.
  • Makina ve operatör için kuru zemin olmalıdır.
  • Yiv açma Makinesi su veya sıvı yüzey üstüne yerleştirilmişse kesinlikle kullanmayınız.
  • Herhangi bir ünite kurulumu yapmadan evvel çalışma alanını temizleyin.
  • Başarılı performans alabilmek için yağları temizlemelisiniz.
  • Yiv açma makinesini düz bir şekilde ve düz bir yüzeye yerleştirmelisiniz.
  • Makinenin altın bulunan toprağa bir genleşme cıvatası takın. Ve ayarlanabilir bir kanca yardımı ile masayı kullanılacak yüzeye sabitleyin.

Yiv açma makinaları Nerelerde kullanılır ?

Tesisat ekipmanları kategorisinde bulunan yiv açma makinaları diğer bir adıyla diş açma makinaları olarak bilinmektedir. Genellikle büyük ölçekli işlerde kullanılmaktadır. Pafta makinaları gibi orta ölçekli değil daha büyüktür. Örneğin çelik borularda veya sanayi tip borularda kullanılmaktadır. Kullanıldığı alanlar yangın sistemleri, genel boru sistemleri, sulama sistemleri, ısıtma sistemleri, büyük tesislerin fabrikasyon sistemlerinin kurulumu için uygun olan makinalar yiv açma makinalarıdır.

Yivli  Mekanik Boru Birleştirme ( Yiv Açma Makinesi )

Yivli mekanik boru bağlantısı, boru uçlarında oluk oluşturulması. Veya kesilmesinin ardından bu olukların bir sızdırmaz conta çevresindeki cıvatalı muhafazalar ile birleştirilmesini içeren kaynaksız bir boru bağlantısı tekniğidir. Bu yöntem, günümüzde Victaulic olarak tanınan şirket tarafından keşfedilmiştir. 1919 yılında piyasaya sürüldüğünde, kaynak – dişli bağlantı veya flanşlı bağlantı ile karşılaştırıldığında birçok boru tesisatı uygulaması için tercih edilen bağlantı yöntemi haline gelmiştir. 

 Boru oluğu, soğuk biçimlendirme veya işleme yoluyla boru ucuna bir oluk açılması ile gerçekleştirilmektedir. Kaplin muhafazalarının anahtar kesitiyle açılan oluk birbirine bağlanır. Ve ilgili somun ve cıvatalar, bir lokma anahtarı veya darbeli anahtar kullanılarak sıkıştırılmaktadır. Böylece muhafazanın ayrılmaması sağlanır. Kaplin muhafazaları oluk içerisine boru çevresine yerleştirilip ve contanın üzerini örtmektedir. Bunu takiben, basınç karşılama özelliği olan bir conta, sisteme basınç verildiği zaman genişleyen sızdırmazlık elemanı ile birleştirilmiş bir bağlantı meydana getirmektedir .

Yivli sistem 90 yıllık tarihinde geniş çaplı bir kullanım alanı edinmiştir. Ancak bu sisteme yönelik halen birçok efsane ve yanlış anlama mevcuttur. Mühendisler açısından, yivli sistemin birçok avantajı bulunmaktadır. Bağlantı tasarımının çok yönlülük özelliği, sistem genelinde, ihtiyaç duyulduğunda sertlik ve esneklik yada ikisinin birleşimini ortaya koyar. Bir mekanik bağlantı susturma, titreşim azaltma ve sismik destek sağlar ayrıca ısıl genişleme ve büzülme ile uyumludur. 

Bu avantajlara ilave olarak, sistemde her bağlantı üzerinde, sistem bakımını ve genişlemesini kolaylaştırmak için bir kaplin bulunmaktadır. Belki mühendisler için her zaman en önemli soru, Mekanik bağlantının sağlam olup olmadığı, olacaktır. Bu makalede yivli boru bağlantısı ile ilişkili bazı yanlış anlamalar ele alınacak. Ve yivli bağlantıların boruları zayıflatarak zamansız arızalara neden olması veya akış kaybına katkıda bulunması ile ilişkili tüm yanlış yorumlar giderilecektir.

Talaş kaldırılarak veya ezme yöntemi ile yiv açmanın esasları

 Boru hazırlama ile ilişkili olarak genellikle boru içerisinde bir yivin nasıl oluşturulduğu ve bunun farklı uygulamalarda borunun performansını nasıl etkilediği ile ilişkili sorular sorulmaktadır. Bir boruda yiv açmanın iki yolu vardır:

 -Talaş kaldırma

– Ezme yöntemi ile yiv açma

 -Talaş kaldırma

Talaş kaldırılarak yiv açma standart veya daha yüksek düzeyde duvar kalınlığına sahip borular için kullanılmaktadır. Boru duvarının iç kısmının mümkün olduğunca pürüzsüz olmasını gerektiren aşındırıcı uygulamalarda kullanılmaktadır. Yiv açma kaplin muhafazalarının bağlantısı için gerekli olan contayı sağlamak amacıyla boru malzemesinin küçük bir bölümünün çıkarılmasını içerir. Talaş kaldırılarak, vida açma ile olduğundan daha az düzeyde metal, daha düşük derinlikte çıkarılır. Böylece borunun bütünlüğünün korunması sağlanır.  

Talaş kaldırılarak yiv açma el ile veya motorlu bir alet ile yapılabililmektedir. Yiv açma genellikle plastik kaplı veya çimento kaplamalı bir boru söz konusu olduğunda tercih edilmektedir. Çünkü bu borularda ezme yönteminin kullanılması iç kaplamaların veya astarların hasar görmesine neden olabilmektedir. Bunun haricinde ezerek sekil vermedeki boru içindeki ezikliğin engel oluşturabileceği durumlarda materyallerin herhangi bir yere takılmadan geçmesine olanak sağlamak içinde uygulanmaktadır.

– Ezme yöntemi ile yiv açma

Ezme yöntemi, en sık kullanılan yiv açma yöntemidir, 1950’li yıllarda Victaulic tarafından icat edilmiştir. Ve günümüzde yiv açma uygulamalarının yüzde 90’ınında kullanılmaktadır. Ezme yöntemi ilk olarak,Talaş kaldırılarak yiv açma için yetersiz et kalınlığına sahip olan hafif veya ince borular üzerinde kullanılmıştır. Günümüzde ezme yöntemi çok çeşitli boru çapları da ve standart et kalınlığı için kullanılmaktadır. Çünkü hızlı ve temiz bir tekniktir.  Yiv açmak için, boru materyali, bir makine tarafından radyal olarak ezilmektedir.

Bir boru üzerinde yiv açılırken, boru tesisatçıları borunun ucunu bir silindir seti üzerine yerleştirir. Silindir seti bastırılıp boru döndürülürken, borunun çapı çevresinde bir yiv açılmalıdır , içeriden çıkıntılı dışarıdan girintilidir. Ezme yöntemi karbon çelik, paslanmaz çelik, bakır alüminyum borular veya boru sistemleri PVC borular üzerinde kullanılmaktadır . Çoğu kaplin üreticisi müşterinin gereksinimlerine dayalı olarak uygun ezme ekipmanını tedarik eder.

Yiv açma teknolojisindeki en yeni gelişme orta ve geniş çaplı borulara yöneliktir. Gelişmiş Yiv Sistemi (AGS) daha güçlü bir kaplin muhafazası daha derin , geniş olan patentli kama biçimli ezme birimi aracılığıyla artırılmış güç ve güvenilirlik sağlamak için tasarlanmıştır.

SATILIK VEYA KİRALIK YİV AÇMA MAKİNELERİ

Günlük Kiralık – Haftalık Kiralık – Aylık Kiralık Yiv Açma Makineleri Mevcuttur.

KİRALAMA FİYATLARI

  • Günlük Kiralık : 500 TL
  • Üç Günlük Kiralık : 1000 TL
  • Haftalık Kiralık : 2000 TL
  • İki Haftalık Kiralık : 3000 TL
  • Aylık Kiralık : 5000 TL

İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ

Konum: Cevizli Mahallesi Topuz Sokak No: 11/A   Kartal/İstanbul 

GSM – WP: 0539 672 3232   —-  0532 406 7327   

Telefon:  0 (216) 383 0086  —-  0 (216) 383 9652

Fax: 0 (216) 383 9652

Mail: akaylarenerji@gmail.com —- info@akaylarenerji.com.tr

You may also like...